Varför hoppar searchade kandidater oftare av rekryteringsprocesser?

  I alla våra kandidatkontakter, processer och urval är det självklart att vi behandlar våra kandidater på ett likvärdigt och professionellt sätt. Oavsett om kandidaten sökt via annons eller är kontaktad av våra researchers. Men att attrahera och behålla en searchad kandidat kan kräva mer tid och uppmärksamhet.

  Vad är viktigt att tänka på när du bemöter en searchad kandidat?

  För att hantera en uppsökt kandidat behöver vi ta ansvar för att förklara och guida dem genom processen, samtidigt som vi bygger en relation. Vi måste vara lyhörda och lösningsorienterade för att minimera risken för att tappa kandidaten. När vi pratar med rekryterande chef inför en intervju är det viktigt att förstå både kundens och kandidatens tankeprocess. Chefen behöver beskriva sin arbetsplats på ett positivt sätt och tänka på sitt totala erbjudande.

  Varför hoppar searchade kandidater oftare av rekryteringsprocesser?

  Är inte kandidaten aktivt jobbsökande är det viktigt att konsultativt leda och stämma av under processen för att minska risken för avhopp. Det är inte ovanligt att en searchad kandidat är med i processen hela vägen, och sedan får kalla fötter och väljer att tacka nej. Det är lätt att initialt bli smickrad och nyfiken men när det väl kommer till kritan är inte företagets erbjudande tillräckligt attraktivt för att ta steget att säga upp sig. Här är rekryterarens konsultativa roll värdefull. Vi guidar och leder framåt. Vi stämmer kontinuerligt av hur kandidaten känner, om något skaver, och fångar upp eventuella frågor eller funderingar. På så sätt minimerar vi risken att kandidaten väljer att hoppa av.

  Sammanfattning

  • Ge tid för en searchad kandidat att reflektera om rollen är intressant
  • Sälj in uppdraget och bygg relation med både kandidater som är searchade och sökt själva
  •  Lyssna på vad som är viktigt för kandidaten för att ta steget att byta arbetsgivare
  • Var ödmjuk och sträva efter att hitta en lösning som blir bra för både kund och kandidat
  • Prata lön och villkor/förmåner i ett tidigt skede

  //Mia Roos

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin