Varaslättens Lagerhus VD Fredrik Söderström – om att fokusera på framtid och utveckling

  Maquire genomförde förra året rekrytering av VD till Varaslättens Lagerhus som är en ekonomisk förening som handlar med alla slags spannmål och ägs av 1 900 lantbrukare i Västra Sverige. Fredrik Söderström, som fick jobbet, berättar hur deras verksamhet i nuläget går bättre än någonsin och att de varit oberörda av pandemin och kan till skillnad från många andra organisationer fokusera på framtid och utveckling istället för neddragning och anpassning.

  Du har varit VD för Varaslättens Lagerhus i drygt ett halvår. Hur har er verksamhet påverkats av pandemin?

  Vår verksamhet har inte påverkats förutom att vi har vidtagit samma åtgärder som alla andra när det t ex gäller att jobba på distans. Många företag har ju tyvärr ställts inför tuffa utmaningar men där är det tvärtom för oss. Vi har samma verksamhet igång och efterfrågan är ungefär som tidigare så vi är ganska oberörda. Det är skönt att komma in i en verksamhet där man kan fokusera på framtid och utveckling istället för neddragning och anpassning. Rent resultatmässigt och ekonomiskt har vi det senaste halvåret till och med haft det bästa resultatet någonsin vilket är fantastiskt.

  Ni satsar framåt och ska etablera en helt ny exportanläggning i Uddevalla hamn. Kan du berätta mer om det?

  Det är ett mycket spännande utvecklingsprojekt där vi kommer få en ny egen anläggning som förhoppningsvis blir mycket effektiv. Vi köper in spannmål från i första hand våra medlemmar och säljer sedan vidare till svenska kunder men ungefär hälften av spannmålen exporteras ut i Europa. Idag går all export via Uddevalla hamn där vi lastar ut spannmålen genom vår partners anläggning. För att kunna lasta större fartyg på ett mer effektivt sätt krävs en ny, modern anläggning med högre kapacitet, vilket vi nu planerar för att investera i.  I dagsläget får vi lasta max 8 000 ton men med den nya exportanläggningen kan vi lasta upp till 30 000 ton vilket innebär att vi i framtiden kommer kunna exportera till både Nordafrika och USA om vi vill.

  Det är det här som är roligt att jobba med – att få vara med och utveckla och effektivisera verksamheten.

  Varaslättens Lagerhus är en medlemsorganisation som ägs av 1 900 lantbrukare i Västsverige. Vad är utmaningarna med att driva en sådan typ av organisation?

  Vi har relativt många ägare där de flesta är entreprenörer som är drivna, duktiga och viljestarka. Det är väl det som skulle kunna vara utmanande med en medlemsorganisation, att få de flesta medlemmarna att i hög grad fokusera på det vi vill ha ut av organisationen. Det kan finnas många starka viljor men får man ihop det på ett bra sätt så kan organisationen bli hur stark som helst – då är man nästan oslagbar. Hos oss fungerar det mycket bra och jag tror att man kommit så långt eftersom företagets kultur lever hos oss alla. Man jobbar för våra medlemmar och står man inför ett vägval då ställer man sig frågan -skapar detta värde för våra medlemmar eller inte?

  En av era målsättningar är att ni ska skapa ökad ”bondenytta” – vad innebär det?

  Det handlar om att vi vill skapa bästa förutsättningarna för att medlemmarna ska få en så god ekonomi som möjligt i sina lantbruk. Det finns även andra parametrar som bidrar till ökad bondenytta vilket också kan vara våra konkurrensfördelar. Vi har t ex säljare som jobbar mer som rådgivare och skapar lantbruksplaner med inställningen att istället för att sälja så mycket som möjligt vill de sälja så rätt som möjligt utifrån medlemmarnas respektive förutsättningar. Ökad bondenytta innebär även att vi håller hög servicegrad och är snabba och flexibla.

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin