Vår nya styrelseordförande, Johan Trouvé – om utmaningar och möjligheter i den rådande situationen.

  Vi är med om en situation som förmodligen väldigt få personer har upplevt i den industriella delen av världen. Coronaviruset påverkar oss alla och hela världens ekonomiska situation. Under förra veckan lyfte Kerstin Hessius, vd på tredje AP-fonden, en frågeställning som många har haft. Regeringen måste ta in all expertis för att väga samman risken med smittspridningen OCH nedstängningen av samhällsapparaten. Vad händer om vi riskerar en ekonomisk depression, med massarbetslöshet och vikande efterfrågan som gör att företag går under? Smittspridningen måste kontrolleras på samma gång som samhället måste fungera. Det är en svår balansgång.

  Det är företagen som skapar välfärden och politikerna som har i uppgift att fördela den. Det vi nu ser är ett krisläge där väldigt många bolag har svårt att klara likviditeten de kommande två månaderna. Regeringen har tillsatt flera åtgärder och det som företagen kan göra är att snabbt ställa om och på ett strukturerat sätt vidta rätt åtgärder. Korttidsarbetet eller korttidspermitteringen är en av de snabbaste åtgärderna men man kan även få anstånd med skatteinbetalningar och varsel är tyvärr något som måste övervägas när företagen blöder.

  Samtidigt är det viktigt att ha en nära dialog och fortlöpande kontakt. HR-, lednings- och rekryteringsstöd behövs alltid och jag är stolt över att se den kompetens som finns inom Maquire, Jerrie och Tidwell. Där man i dessa tider kan hjälpa till och vara en resurs både i dag och för framtiden. Personalkostnader är för många företag en dominerande del av kostnaderna men samtidigt är personalen den viktigaste resursen ett företag har.

  Förmodligen kommer det vara ett sargat samhälle som rullar igång, men jag är övertygad om att Sverige står sig starka efter Corona. Dels har vi starka statsfinanser, vi har ett välfärdssystem som i stort fungerar bra och vi har duktiga företagare som ständigt vidareutvecklar sina företag. Hela världen har samma situation och då kan vi dra lärdom och vara de som kommer ut starkast.

  Det kommer en tid efter Corona och då krävs att vi gör allt för att komma tillbaka till samma nivå som vi lämnade. Västsverige har de bästa förutsättningarna till detta. Låt oss hoppas att den tidpunkten kommer innan sommaren!

  Allt gott!
  Johan Trouvé, VD Handelskammaren

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin