Vad ska jag tänka på inför nästa gång jag söker nytt jobb?

  Du trivs bra på ditt arbete och har egentligen inte tänkt söka nytt jobb men får syn på en annons som gör dig nyfiken. Du inser att du inte uppdaterat ditt CV på länge och kanske var det också längesedan du var på en intervju. Här kommer några frågor som du kan tänkas ha och hur jag som rekryteringskonsult ser på dem. Hoppas mina tankar kan tillföra ett värde för dig nästa gång du söker jobb hos oss eller hos en branschkollega!

  Vad bör jag tänka på att ha med i ett CV och vid en ansökan?

  •  CV:t ska vara lätt att läsa och förstå, försök att undvika branschtermer och förkortningar som inte alla förstår.
  • Ibland kan man lockas av att sticka ut med sitt CV genom att göra avancerad design med för mycket bilder och grafik för roller som inte kräver det. Du behöver inte utesluta det helt, men låt det inte ta fokus från innehållet och det som är viktigast – dina kvalifikationer och erfarenheter.
  • Överdriv inte och håll dig till sanningen. Idag finns det många sätt att säkerställa att du har den utbildning och de erfarenheter du skriver att du har och det är den vi värdesätter. Håll dig till sanningen för att undvika negativa konsekvenser för din karriär.
  • Ibland är det bråttom med att få iväg en ansökan i tid och den där extra kollen av stavningen uteblir. Risken finns att du ger ett oprofessionellt intryck, speciellt om du i din ansökan skrivit att du är noggrann 😊. Be någon annan läsa igenom ansökan så undviker du onödiga stav- och grammatikfel.

  Vad är bra frågor att ställa till arbetsgivaren?

  • Be den du träffar att berätta om företagets kultur och värderingar. Det kan hjälpa dig förstå om bolaget passar dig och din arbetsstil.
  • Vart är ni på väg som bolag och hur kommer den här rollen att bidra till att nå målen?
  • Vilka utmaningar har ni och hur hoppas ni hantera dem?
  • Hur kommer onboarding-processen se ut och vad förväntar ni er av mig under mina första månader på jobbet?

  Hur skapar jag mig en sanningsenlig bild av hur det är att jobba på företaget jag ansöker till?

  • Gör din egen research innan du ansöker. Besök företagets hemsida, läs om deras erbjudande, vision, tjänster och produkter. Läs också om företaget på sociala medier och sök efter nyhetsartiklar och pressmeddelanden.
  • Ta reda på hur det går för företaget och sök efter finansiell information. Du kan också ta reda på hur företaget rankas av tidigare anställda, till exempel på Glassdoor.
  • Utöver bilden av företaget är det också viktigt att få en tydlig bild av din blivande chef. Be hen att beskriva sitt ledarskap och hur hen uppfattas av andra. Du kan också be om att få ta referenser på din blivande chef vilket har blivit allt vanligare senaste åren.
  • Sist men inte minst, ställ frågor till ansvarig rekryteringskonsult. Som konsult är jag mån om att vara rådgivande till både dig som kandidat och till kund för att säkerställa att ni är en bra match för varandra. Att få ert förtroende är bland det bästa jag vet!
  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin