Sara Wallin, CEO Chalmers Ventures – om hur man skapar och utvecklar bolag som bidrar till ett bättre samhälle!

  Sara Wallin är CEO på Chalmers Ventures i Göteborg, som siktar mot att bli världsledande på att skapa och utveckla bolag som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Maquire är förstås nyfikna på vad som är nyckeln till framgången!

  Chalmers Ventures kan beskrivas lite som ett nav inom innovation i Sverige. Vad är framgångsfaktorn?

  Jag skulle säga att framgångsfaktorn ligger i att vi rankas som Nordens främsta universitetsinkubator i kombination med att vi faktiskt är Sveriges mest aktiva techinvesterare. Det som gör att vi blir det navet inom innovation i Sverige, som du beskriver, är att vi dessutom har en unik matchning mellan forskare och entreprenörer och att vi jobbar tillsammans med Chalmers School of Entrepeneurship och deras tvååriga internationella masterprogram.

  Vilka frågor och utmaningar jobbar ni med just nu?

  Vi kommer att göra det bästa året någonsin resultatmässigt 2021. Samtidigt ser vi att vi skulle kunna göra ännu mer nytta, inte minst när det kommer till klimatfrågan. Om vi ska klara de utmaningar som världen står inför är jag övertygad om att det är avgörande att få fram helt nya sätt att göra saker på. Vi måste tänka på allt från tillverkning och materialval till transport och konsumtion. Att föda fram nya impact tech-bolag i Sverige är något vi satsar på och jag tror att vi kan vara i framkant både i Sverige och i världen. Vi kombinerar en hög avkastning med en positiv samhällseffekt och tittar på hur vi kan skala upp våra bolag, antingen genom att växa organiskt eller genom att större företag investerar.

  Du har sedan tidigare mycket erfarenhet av finansiering och utveckling av tillväxtbolag, entreprenörskap och styrelsearbete. Vad har du kunnat ta med dig in i rollen som CEO på Chalmers Ventures?

  Vi har drygt 80 bolag i portföljen och vi startar ungefär 15 nya bolag per år tillsammans med, enligt mig, Sveriges smartaste personer. Den erfarenhet jag har med mig kring hur bolag kan växa via kapital och kompetensutveckling är förstås värdefull i det arbetet. Jag ser det som att jag har ett av Sveriges viktigaste uppdrag när det gäller att driva vision samt starta och utveckla techbolag som bidrar till ett hållbart samhälle. Chalmers Ventures har en ägarroll och därför arbetar vi aktivt för att utveckla bolagen, bland annat via styrelsearbete där jag förstås har nytta av mina tidigare erfarenheter.

  Berätta om hur det kommer sig att du kände att Chalmers Ventures och rollen som CEO var rätt för dig!

  Jag satt tidigare som VD för Almi Väst när jag fick frågan. Efter samtal med bland andra rektor och VD för stiftelsen kände jag att det var en unik möjlighet att få vara med och påverka och skala upp affärsmodellen som är så viktig för vår framtid. Jag kunde bara inte missa den chansen! På Almi fick jag överblick över många företag i vår region och såg där att flera av våra mest spännande bolag föds på Chalmers. Med “spännande” menar jag de bolag som kan vara både ekonomiskt lönsamma och som kan göra stor påverkan på vårt samhälle.

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin