Maria Knutsson, CFO på Permanova – om en CFOs viktiga roll genom tillväxtresan

  Efter en rekrytering som Maquire genomfört blev Maria Knutsson Permanovas nya CFO. Det händer mycket på Permanova just nu och vi är förstås nyfikna på hur livet som CFO ser ut i ett bolag som växer så att det knakar!

  Berätta om Permanova och om din roll som CFO!

  Permanova utvecklar, tillverkar och installerar robotiserade lasersystem för metallbearbetning inom verkstadsindustrin med fokus på att höja kundens effektivitet, produktkvalitet och lönsamhet med hållbarhet och positiv miljöpåverkan. Vi är marknadsledande i Skandinavien på utveckling av kundanpassade lasersystem och levererar våra system globalt, överallt där våra kunder har sina produktionsanläggningar. Ekonomiavdelningen består av mig som CFO samt en ekonomiassistent. På företaget som helhet är vi ungefär 25 medarbetare plus ett gäng kvalificerade konsulter som anlitas när vi behöver extra resurser för specifika projekt eller lokalt där kunden befinner sig. Under den tiden jag varit här har koncernen utökats genom ett förvärv av LaserTool i Blekinge AB som sysslar med laserhärdning. En verksamhet som kompletterar vår mycket bra! Vi bygger även ett partnerskap i Asien för att komma närmare våra kunder där. Permanovas tillväxt har inneburit att vi vuxit ur våra nuvarande lokaler och vi planerar just nu för en flytt till nya, fräscha och framförallt större lokaler här i Mölndal till våren.

  Vad har du för fokusområden framåt?

  Jag kom in i min roll i ett läge där fokus låg på att fortsätta den tillväxt- och förändringsresa som bolaget redan påbörjat. Permanova är ett väletablerat högteknologiskt bolag där tyngdpunkten ligger på teknisk utveckling, mitt fokus blir nu bland annat att utveckla och digitalisera administration och ekonomi. En del blir att tillsammans med organisationen uppgradera affärssystem och processer – vi försöker hela tiden att hålla en hög utvecklingstakt. Det förändrade arbetssättet under pandemin har skruvat upp tempot för digitalisering och även ökat förutsättningarna till distansarbete för flera av oss. Möjligheten att både nu och fortsättningsvis kunna kombinera att arbeta fysiskt på arbetsplatsen och distansarbeta fungerar bra och har gett oss nya möjligheter att kombinera yrkes- och privatliv.

  Vad har du kunnat ta med dig in i rollen från dina tidigare erfarenheter?

  Som CFO är det viktigt att ta sig tid att sätta sig in i verksamheten för att förstå affären, kulturen och utmaningarna. Som medlem i ledningsgruppen i ett växande bolag eller koncern i den här storleken får man en bredd i sina arbetsuppgifter och ansvarsområden och möjlighet att vara med och påverka, vilket lockar mig och gör tillvaron intressant varje dag. Jag har god nytta av min erfarenhet både från revisions- och redovisningsbranschen och de liknande befattningar jag haft tidigare. Mina primära arbetsuppgifter är förstås på ekonomiavdelningen, men jag är involverad i många av processerna på de andra avdelningarna också. Alla händelser i bolaget länkas ju på ett eller annat sätt till ekonomin. Jag känner att jag hamnat rätt!

  Berätta lite om hur du fick tjänsten på Permanova!

  Jag hade träffat Maquires Mia Roos i annat sammanhang tidigare och hon visste väl vilken typ av tjänst jag var intresserad av. Det var därför hon som kontaktade mig angående det här jobbet. Mia var riktigt skicklig på att förmedla kulturen i bolaget och gav en tydlig bild över vad jag skulle förvänta mig av Permanova. Jag tror även att hon förmedlade till rekryterande chef vad han kunde förvänta sig av mig. När jag själv i våras skulle rekrytera min nya kollega till ekonomiavdelningen så ville jag gärna jobba med Maquire igen.

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin