Malin Holmberg, HR-chef på Wangeskogs Hyrcenter – ”En stor del av mitt uppdrag handlar om att hjälpa våra chefer att lyckas i sina roller som ledare”

  Malin Holmberg är HR-chef på Wangeskogs Hyrcenter och trivs riktigt bra i rollen, där hon får lägga sitt fokus på att stötta chefer och utveckla HR-processer inom organisationen. Maquire är nyfikna på hur Malin har det på jobbet och på vad hon tycker är viktiga egenskaper hos en HR-chef.

  Hur trivs du på Wangeskog Hyrcenter?

  Jag trivs fantastiskt bra! Här finns så många härliga människor med väldigt mycket kompetens och det känns att personalen på riktigt bryr sig om att hitta de bästa lösningarna för våra kunder. Det finns också en naturlig värme och familjär känsla i organisationen, vilket är en bra utgångspunkt för att bygga ett hållbart HR arbete.

  Vi har i dagsläget ett 30-tal hyrcenter från Kiruna i norr till Trelleborg i söder, som är uppdelade i fem regioner. Bolaget har funnits i tjugo år och i nuläget är vi runt 240 personer totalt. Min roll som HR-chef är helt ny i organisationen och innebär HR stöd för alla Wangeskogs hyrcenter.

  Vad spännande med en för bolaget helt ny roll, hur har du tagit dig an uppdraget?

  Då HR spänner över många områden och eftersom rollen är ny i organisationen behövde jag först få en bild av verksamheten för att se vilka behov som finns och sen bygga vidare därifrån. Jag har därför spenderat mycket tid under det första halvåret på att bygga relationer och lära känna framför allt alla våra chefer med personalansvar och försöka förstå deras vardag. Att jobba nära dem och få vara deras stöd kring alla frågor som faller inom HR-området är otroligt inspirerande.

  Parallellt med chefsstödet driver jag också arbetet med att implementera HR processer för att underlätta och effektivisera HR arbetet i organisationen. Exempelvis hade vi kollektivavtal i tre av fem organisationer och nu har vi det i alla våra fem regioner.

  Vilka skulle du säga är de viktigaste egenskaperna hos en HR-chef?

  Jag tänker framför allt på tre saker. Därtill finns förstås en himla massa annat, men har man dessa tre på plats så är det en bra början.

  1. Att bygga genuina relationer. Jag ser att en stor del av mitt uppdrag handlar om att hjälpa våra chefer att lyckas i sina roller som ledare. För att kunna göra det behöver man ha relationer där man litar på varandra och där båda känner att man vill varandra väl även de gånger när innehållet i budskapet kan vara jobbigt att höra.

  2. Att ha kunskap inom HR-området. Det är viktigt att du kan hjälpa ledarna med svar på direkta frågor inom HR-området så som arbetsrätt osv.

  3. Att stötta chefer i att våga fatta beslut. Frustration i organisationen uppstår ofta i bristen på beslut, så det är viktigt att de som har fått mandat att leda vågar göra det. Men då cheferna många gånger är ensamma när de ska fatta beslut så finns ett stort behov av att det finns någon som de kan bolla med. Detta för att få klarhet i vad de känner och därigenom hitta vilken väg som är rätt att gå utifrån de förutsättningar som finns just nu.

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin