Laholmsbukten VA befinner sig i en spännande utvecklingsfas och står inför viktiga framtidsutmaningar när det gäller hållbar VA-försörjning. Sedan drygt ett halvår tillbaka leds bolaget av Henrik Frindberg, som har en gedigen bakgrund inom både privat, statlig och kommunal sektor. Senast var han Miljödirektör på Helsingborgs stad – en erfarenhet som han nu tar med sig in i arbetet med att säkra framtidens VA-försörjning.
Det har varit en jätteintressant resa hittills. Det som nog överraskade mest var att jag möttes av en organisation med bred och djup kompetens inom branschområdet. Här klarar man av att driva allt från start till mål på egen hand – från att man kommer på en idé till att utföra den. Under min första tid har jag arbetat med att förtydliga och konkretisera delar av verksamheten såsom affärs- och bolagsplan samt våra mål. För mig är det viktigt med tydlighet.
Det gäller att hitta rätt när det gäller både tjänsteorganisationen och politiken, som oftast fungerar lite olika i olika kommuner. Det viktiga är att förankra beslut och ha bra beslutsunderlag till ägarna. Man vill ha tydlig information och inga överraskningar – det gäller att ligga steget före och exempelvis förklara risker med vissa strategiska beslut så att ägare och styrelse kan fatta beslut på rätt underlag. Varje kommun väljer sina ledamöter i styrelsen och sedan alterneras ordförandeskapet mellan de olika mandatperioderna.
En central fråga är ledningsförnyelse, att uppnå det som kallas ”grön nivå”. För att klara av livslängden så måste ledningsnätet bytas i en viss takt. De flesta kommuner ligger idag på en ”röd nivå”, vilket innebär att ledningsförnyelsen inte sker i den takt som krävs. Vi har satt som mål att nå en ”grön nivå”, där vi byter ledningar i en hållbar takt – en förändring som egentligen hela Sverige behöver genomföra för att säkra framtidens VA-försörjning.
Vi har även en lokal fråga som berör Halmstad. Det finns en PFAS-förorening i grundvattnet som kommer från en brandövningsplatta inom Försvarsmaktens verksamhet. Här måste vi rena grundvattnet från PFAS – ett problem som flera kommuner också har problem med.
Sen finns det alltid utmaningar kring avloppsreningen och nya krav som kommer i framtiden. Vi planerar även för en ny stor vattentäkt, men det är tänkt lite längre fram i tiden.
Att få jobba i en bransch där jag verkligen kan vara med och skapa förändring och nytta känns otroligt givande. Det är roligt och motiverande att kunna ge något tillbaka till samhället.