Helene Andersson, HSEQ-chef – säkerheten går alltid först

  Helene Andersson fick jobbet som HSEQ-chef på Alucrom som ingår i Granitorgruppen och som arbetar med rostskydd och ytbehandling. Helene har lång erfarenhet från liknande roller och har arbetat inom flera olika tillverkande företag i produktionsmiljö. Vi träffades för att höra vad hennes roll som HSEQ-chef innebär och vad det finns för utmaningar.

   

  Du har arbetat på Alucrom sedan augusti 2022, vad har du hunnit med så här långt?

  Det har verkligen varit en intensiv period kan man säga! Under hösten utförde flera kommuner miljötillsyn på våra olika anläggningar samtidigt som vi flyttade en anläggning från Stockholm till Södertälje. Vi har dessutom börjat bygga en ny anläggning i Göteborg, så det har varit mycket kommunikation med myndigheter. Dessutom driver vi två stora projekt där vi håller på med processkartläggning för att utveckla vårt ledningssystem och byta ut affärsstödssystemet, samtidigt som den dagliga verksamheten kräver support. Då får man vara beredd på att byta fokus ofta, men det är också variationen i arbetet som är det roliga.

  Min närmsta medarbetare gick i pension i september, så i nuläget är jag själv på min avdelning men vi har precis inlett en rekrytering för att förstärka HSEQ-avdelningen.

  Vad innebär din roll som HSEQ-chef?

  Jag ansvarar för kvalitet, yttre miljö, arbetsmiljö och säkerhet. Det är en bred roll och för mig handlar det om att ha ett helhetsperspektiv och att stötta både ledningen och de medarbetare som är ute i verksamheten. En vecka ser aldrig likadan ut – det kan innebära allt från att arbeta med ett tillståndsärende, ta fram en instruktion för hur arbete ska utföras och göra riskanalyser till att undersöka behov av skyddsutrustning och hålla i internutbildningar. Jag arbetar i en riskfylld bransch så det är ett stort fokus på säkerhet och förebyggande arbete. Helst är jag ute på plats i verksamheten, men mycket av jobbet behöver förstås göras inne på kontoret vid datorn.

  Jag är ingen specialist men jag kan lite om mycket

  Vad är utmaningarna i ditt jobb?

  Den största utmaningen för mig är nog att få tiden att räcka till och att prioritera. Det är särskilt svårt eftersom det är fyra stora områden att ansvara för som har olika behov och utmaningar, men säkerheten går alltid först. En annan utmaning är att på ett enkelt och pedagogiskt sätt få alla medarbetare att förstå nyttan med kvalitets- och miljöarbetet och att engagera dem i utförandet och helheten. Men ju mer delaktighet medarbetarna har, desto enklare blir det att arbeta med HSEQ-frågor.

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin