Gunnebo´s Regional Director Europe West, Jonas Eriksson

  Internationellt ledarskap och säkerhetsbranschen

  Maquire genomförde rekrytering av Regional Director Europe West till Gunnebo under våren 2019. Vi träffade Jonas för att prata om säkerhet och hur man leder effektivt på distans.

  Nu har du varit på Gunnebo i 9 månader, vad har du hunnit med i stora drag?

  Gunnebo med fyra affärsområden, Cash Management, Entrance Control, Safe Storage och Integrated Security, är en global koncern med ca 4700 anställda och just nu genomgår vi en stor organisationsförändring där vi håller på att etablera oss i de nämnda olika business units. Detta är ett stort projekt med mycket planering och förändring som involverar samtliga kollegor på Gunnebo. Ett omfattande arbete som kräver mycket investerad tid internt samtidigt som affärer skall drivas och utvecklas. Våra kunder skall alltid vara i centrum då vi är en viktig del i att säkerställa att de är attraktiva och konkurrenskraftiga på marknaden. Med anledning av detta har jag initialt prioriterat att lära känna vår internationella globala verksamhet, personalen & organisationen, vår produktportfölj & service, vårt utbud, kunder och var Gunnebo befinner sig i värdekedjan idag och hur vi skall rusta oss för framtiden.

  Vad är viktigt för att kunna leda effektivt på distans?

  Man måste lära känna sin personal och organisation, varje medarbetare är unik och har unika behov, ingen är den andre lik. Medarbetarna måste kunna känna närvaro även om jag inte alltid är på plats fysiskt. Jag reser mycket i arbetet och befinner mig ofta i olika tidzoner och då är det viktigt att man använder dagens teknik på bästa möjliga sätt, som till exempel Skype, Teams men även vardagliga medel som exempelvis WhatsApp och andra kommunikationsmedel för att skapa en nära dialog med korta svarstider – fast på distans. Vi lever i en vardag med högt tempo, stor del av vår vardagliga dialog sker med email och tekniken idag gör det både enkelt och effektivt att kommunicera med korta svarstider, mottagaren ser ingen skillnad i om du befinner dig på kontoret, på ett tåg, i gaten eller på ett hotell, uppkoppling finns oavsett var man än befinner sig.

  Min engelska mentor lärde mig för många år sedan hur man kommer varandra ”nära fast på distans”, då han ofta bjöd in mig på en ”virtual coffee”. Vi ringde upp varandra med en kaffe i handen för att diskutera affärer, utveckling och utmaningar. Han var före sin tid men av detta har jag lärt mycket om vad ledarskap verkligen innebär och hur man utövar det på bästa sätt – att vara närvarande på distans. Denna gentleman är fortfarande min mentor och lever ännu på ett sätt som är före vår tid. En vanlig dag på Gunnebo så har vi cirka 1700 Skype möten globalt så att hålla kontakt fast vi inte befinner oss under samma tak är något som vi blir duktigare och duktigare på. Vi har ett stort fokus i Gunnebo gällande hållbarhet och miljö och att ständigt sträva efter minskad negativ miljöpåverkan, att agera SMART i allt vi gör och att ständigt söka förbättringsområden.

  Vad är det mest givande i din roll?

  Vår värld och dess utveckling får oss alla att tänka till, fundera och titta oss omkring vart vi är på väg. Oroligheter ökar, kriminaliteten och brottsligheten blir alltmer grym. Jag upplever att många känner sig mer oroliga idag jämfört med bara för ett par år sedan, inte minst vi som har barn. Det känns bra i kropp och själ att vara en del i att göra vår värld säkrare. ”Vi gör din värld säkrare – Gunnebo, din trygghet”.

  Du har en del resdagar i din tjänst, vad är ditt bästa tips för att få tid att hinna med både fritid och jobb?

  Jag har ca 200 resdagar per år och den största delen av dessa är utomlands. Det är självklart svårt att balansera på ett optimalt sätt men med tiden så lär man sig att använda tiden på rätt sätt. I perioder är det mycket arbete och då är det viktigt att inte tänka veckovis utan att se helheten över en period och att balansen då är både smart och hälsosam.

  När man ständigt är på resande fot gäller det att optimera sin tid. Det finns risk för en del ”dötid” vid resor som flyg och tåg och då gäller det att utnyttja tiden på bästa sätt, inte minst att träna regelbundet när man ligger borta på hotell. Det är enkelt att vara uppkopplad och genom att använda restiden till att arbeta kan man säkerställa mesta möjliga nyttjande av tid och minimera mycket som annars skulle läggas på hög. Genom att planera resandet så kan man säkerställa maximal effektivitet – det handlar om att planera väl och vara disciplinerad. På så sätt kan jag vara väldigt effektiv och få mer möjlighet att vara hemma med familjen.

  Du ansvarar bland annat för ”BU Safe Storage”, vilket till viss del handlar om säkerhet i hantering av kontanter. Hur ser du på framtiden för detta då vi blir allt mer kontantfria?

  Kontanthanteringen minskar, butiker utmanas av E-handel, men ”The world still chooses cash”. 85% av alla globala transaktioner och 60% av betalningar i Europa är i kontanter, och i Sverige sker cirka 11–13% av alla transaktioner i kontant form. Med detta sagt finns det fortfarande ett stort behov av att förvara kontanter.

  Banker stänger sina bankfack trots att det finns behov och detta skapar ökad förfrågan av säker förvaring. Förr i tiden hade vi inte lika mycket värdesaker i hemmet men nu önskar många hushåll att kunna förvara vardagliga produkter såsom datorer, iPads, klockor, pass, bilder, dokument, minnesbackup med mera. Så, säkerhet är idag mycket mer än förvaring av kontanter och efterfrågan ökar mer och mer för varje år.

  Något du vill dela med dig av?

  En chef eller ledare ska alltid sträva efter att deras medarbetare ska lyckas, annars är det fel på ledarskapet. Man pratar aldrig om den omvända relationen – att medarbetarna bör sträva efter att chefen ska lyckas men jag tror att detta är viktigt. För om min chef lyckas så går det självklart i rätt riktning utifrån de mål som är satta för verksamheten, bättre för organisationen och då når jag och mina medarbetare också framgång och engagemang. Viljan att lyckas måste finnas hos alla och att man strävar efter att nå framgång för alla, oavsett position eller funktion i bolaget. Om man får en organisation att förstå detta och att alla arbetar åt samma håll med tydliga mål, då kan man som företag nå hur långt som helst. Vi måste alltid sträva efter att gå från ”Nöjda” medarbetare till ”Engagerade” medarbetare med högsta möjliga tillit. Våra medarbetare är det viktigaste vi har – genom engagemang och ansvar säkerställer vi att vara en viktig del i att göra vår värld säkrare.

  ”Vi gör din värld säkrare – Gunnebo, din trygghet”.

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin