En trygg start i Sverige – en bred samverkan för flyende från Ukraina

  Maquire Group stöttar initiativet ”En trygg start i Sverige”. Nu kan du och din organisation göra en mänsklig insats på ett väldigt konkret sätt.  Vi vet att många vill hjälpa till men inte riktigt vet hur. Gör som Astra Zeneca, Ericsson, Tre, Essity, SEB, SAS, Handelsbanken, Mölnlycke, PwC och många fler. Ställ upp och förmedla den här informationen i era organisationer. Man kan hjälpa till både som företag och som privatperson. Tillsammans kan vi göra livet lite drägligare för dem som kommer från Ukraina till oss i Sverige.

  En trygg start i Sverige – en bred samverkan för flyende från Ukraina

  För att snabbare hjälpa de som flyr från Ukraina till Sverige sjösätts initiativet En trygg start i Sverige. Där samlas Beredskapslyftet, Rädda Barnen och Stadsmissionen i ett gemensamt projekt för att hjälpa så många som möjligt från Ukraina till ett tryggt första boende i Sverige. Flera andra organisationer såsom World Childhood Foundation, Unicef Sverige och UNHCR kommer också delta i detta arbete.

  Bakgrund

  Situationen i Ukraina är fruktansvärd och med stort lidande för Ukrainas befolkning. I hela Europa strömmar flyende in från Ukraina och per 4 april har över 25 000 personer registrerat sig hos Migrationsverket som flyktingar. Antalet växer snabbt och Migrationsverkets uppskattar över 75 000 till juni i år.

  I nuläget är de flyende främst kvinnor, barn och äldre. Den första akuta frågan när de anländer i Sverige är att säkerställa att de får någonstans att bo och särskilt med barnen i åtanke en så trygg och stabil tillvaro som möjligt under omständigheterna. Lyckligtvis finns det många i Sverige som är beredda att öppna sitt hem eller upplåta andra former av boenden samt hjälpa de flyende att få en trygg start i Sverige. Vi har också humanitära hjälporganisationer som har gedigen kunskap och upparbetade processer för att ge det stöd som behövs.

  En trygg start i Sveriges lösning

  För att hitta trygga boenden använder vi oss av plattformen airbnb.org, som sedan åtta år har en version av plattformen för att hjälpa människor som behöver temporärt boende i kristider.
  Vi ser att de som erbjuder boenden behöver göra detta under minst två men helst fyra veckor. Boendet genom airbnb.org är kostnadsfritt för de flyende. Upplåtelsen förväntas ske utan ersättning för de som registrerar sig i detta initiativ.

  Rädda Barnen eller Stadsmissionen säkerställer de sökandes identitet, att de omfattas av initiativet och matchar dem med ett lämplig boende och en kontaktperson. Kontaktpersonens (volontäruppdrag) roll är att vid behov bistå med kontakter med myndigheter, vård, ev skola samt i andra frågor. De svarar även för att det via Rädda Barnen finns tillgång till kompetens som kan stötta familjerna i ex trauma-hantering och barnens mentala hälsa.

  Hur vi som företag kan hjälpa till

  Ni kan sprida information om detta initiativ till era medarbetare. Era medarbetare kan stötta genom att antingen öppna upp sitt boende under en begränsad till eller ställa upp som volontär.
  För mer information besök tryggstartisverige.se för att läsa mer och anmäla intresse. På hemsidan finns också svar på de vanligaste frågorna och en mer detaljerad beskrivning av hur det går till.

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin