Anders Albertsson, Evenemangschef på BK Häcken – “vi vill stå för att fotbollen förenar människor” 

  Maquire fick tidigare i år det ärofyllda uppdraget att rekrytera ny Evenemangschef till BK Häcken, efter Dennis Andersson som gjort stort avtryck genom långt och beundransvärt arbete. Anders Albertsson har nu varit på bollen i några månader och vi vill förstås höra om hur den här första tiden varit och om hur planerna för Gothia Cup och andra evenemang ser ut framåt!

  Du har under hösten tagit över uppdraget som Evenemangschef på BK Häcken efter Dennis Andersson som haft rollen i många år. Hur tog du dig an uppgiften?

  Dennis hade rollen i lite drygt 40-år och har gjort ett fantastiskt jobb. När jag fick förfrågan var det inte BK Häckens avsikt att ersätta Dennis rakt upp och ner i det han gjorde, den erfarenheten som han har går inte att efterlikna eller ta över. Det handlar mer om att förvalta det som redan finns och utveckla i den takt som går i rollen som Evenemangschef. Dennis kommer finns kvar i organisationen även om han inte jobbar heltid längre. Till att börja med känns det jättekul och inspirerande att få jobba med de här stora turneringarna, utöver det enorma Gothia Cup så genomför vi sedan i år även Partille Cup. Det är bara en vecka mellan cuperna så det blev en minst sagt intensiv sommar som vi lärt oss mycket av. Bara inom Gothia Cup är det 430.000 måltider som ska ut, så det är en stor apparat att genomföra de här evenemangen ungefär samtidigt! Cuperna är ganska lika varandra på många sätt och det kommer bli ett bra samarbete över tid. Att jag blev intresserad av rollen och sedan fick den beror nog till viss del på att jag haft en relation till Gothia Cup och BK Häcken sedan tidigare där jag jobbat nära dem. Jag förstod att det fanns en bra matchning och med Maquires hjälp så kom vi i mål. Jag hade ett jobb som jag trivdes bra med innan så det är klart att man som 56-åring funderar över ett så här stort beslut men jag valde självklart att ta den här möjligheten när den kom. Detta är en stor och spännande utmaning som passar mig just nu, och BK Häckens ide om att ha en stor evenemangsavdelning och bredda portföljen går hand i hand med min erfarenhet och vision.

  Vad har du för tankar kring att utveckla Gothia Cup?

  Man ska vara försiktig med att göra för stora och för snabba förändringar i ett sådant här stort evenemang. Gör man det så kan slutprodukten bli sämre och jag tror att man hela tiden måste tänka några år framåt för att fatta så bra beslut som möjligt. Gothia Cup lockar hit ungdomar från hela världen och vårt signum är att man träffas över nationsgränserna. Hur man kan göra det på ett hållbart sätt, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt, behöver vi jobba ännu mer på. Göteborg som stad vill vara en hållbar destination och då vi är ett av de största evenemangen så måste vi ligga i framkant där. Det som vi vet och ser är att resandet är avgörande för att genomföra våra evenemang och det är viktigt att vi gör det på ett hållbart sätt och kan dra vårt strå till stacken i miljöfrågan. Utöver det handlar det om att hålla en hög kvalitet på turneringen så att folk vill vara på plats. Tillexempel har vi invigningen på Ullevi varje år och det är ett tillfälle då man verkligen känner att man är tillsammans, ungefär 50.000 personer från 70 länder samlas. Något annat vi arbetar på nu och framåt är att vi försöker vi bredda Gothia Cup-begreppet genom att ha ett nedslag i varje världsdel. Vi har haft en cup i Kina och kommer att genomföra en i Cancun, Mexiko. SKF är vår huvudsponsor och de har ett koncept där man skapar en turnering runt varje fabrik runt om i världen, vilket är riktigt häftigt. Den internationella prägeln kan vi utveckla ännu mer framåt och vi vill stå för att fotbollen förenar människor och kulturer.  

  Du har en bakgrund som matchar väldigt väl med rollen, berätta lite om den!

  Jag är utbildad ekonom men har haft möjlighet att jobba med och omkring idrotten sedan mitten av 80-talet där jag varit allt ifrån föreningsledare till generalsekreterare för svenska friidrottsförbundet. Jag har jobbat mycket med evenemang för Got Event på Ullevi och Scandinavium och fått vara med om EM i friidrott, inomhus-EM i friidrott, UEFA-cupen 2004 och mycket därtill.  Jag känner staden väl och har god evenemangserfarenhet, vilket tror jag är avgörande. Man jobbar förstås alltid med budget och uppföljning så jag har allt haft nytta av min utbildning även om jag inte jobbat direkt som ekonom. När det är Gothia Cup eller när Håkan spelar på Ullevi så är det otroligt mycket puls medan det kan vara helt tyst på arenorna emellan varven, det är med andra ord stora kontraster när man jobbar med evenemang. Jag brinner för cuper, konserter och event överlag som motor för andra saker, så som hållbarhetsfrågor eller samarbetspartners som vill göra bra saker. Cuper, konserter och annat betyder mycket för invånarna i en stad. Jag upplever att göteborgarna är stolta över Gothia Cup och Göteborg är dessutom en tacksam stad att genomföra evenemang i med en ganska liten stadskärna där arenorna ligger nära varandra.  

  logo

  Maquire Göteborg

  Mässans gata 18 (vån 8)
  412 51 Göteborg

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Maquire Stockholm

  Klarabergsviadukten 70
  107 24 Stockholm

  +46 10 330 08 44
  kontakt@maquire.se

  Kontakta oss

  Våra konsulter

  Följ oss

  facebookinstagramlinkedin