Min roll som regionledare innebär att vara länken mellan huvudkontoret och sjöräddningsstationerna. Jag ansvarar för att stödja stationerna i den dagliga verksamheten samt säkerställa och stödja i att de har rätt personella resurser, rätt materiella resurser och rätt utbildningsnivå för att upprätthålla beredskapen.
En av utmaningarna är att säkerställa att båtarna och all utrustning alltid är i gott skick och redo för insats. Detta kräver ett löpande underhållsarbete där stationerna ibland behöver stöttning från regionledare för att prioritera rätt resurser och åtgärder.
Utöver frågor av teknisk karaktär finns det även utmaningar kopplade till hanteringen av frivilligverksamhetens natur, där olika personer har olika nivåer av erfarenhet och tillgänglighet. En del frivilliga har möjlighet att ge mer av sin tid än andra – men en oerhört viktig del av det är att det måste vara hållbart att vara frivillig sjöräddare över tid. Det måste finnas en balans i arbete, fritid och sjöräddning, vilket är något som jag själv måste jobba aktivt med då jag också är frivillig utöver mitt vanliga jobb.
Att få jobba på Sjöräddningssällskapet är i sig självt väldigt stimulerande, en organisation som ligger mig väldigt nära om hjärtat och att få arbeta med något så tydligt syftesdrivet är verkligen något jag är oerhört glad och stolt över. En mycket stimulerande aspekt är arbetet med frivilligheten. Att arbeta med människor som ger av sin egen tid för att rädda liv är inspirerande och unikt. Det kräver en ledarstil som är både motiverande och stödjande. Att få de frivilliga att känna sig uppskattade och känna att man är delaktig i något större och mycket betydelsefullt – Och som utgör en avgörande del i det svenska sjöräddningssystemet.
Vi arbetar i ett dedikerat team med både nyrekryterade och erfarna medarbetare. Vi har delat upp stationerna i landet under fem olika regioner, där vi regionledare har huvudansvar för var sin region. Vi samarbetar även i mycket hög utsträckning mellan regionledarna, för att backa upp varandra i ärenden som behöver hanteras.
I tider av oro och ökade spänningar i närområdet påverkas även civila aktörer som Sjöräddningssällskapet. Som en helt civil och ideell organisation har vi ingen koppling till militära insatser, men vi kan ändå påverkas indirekt av ett osäkert omvärldsläge. Vår huvuduppgift förblir densamma – att rädda liv till sjöss. Men ofred kan leda till förändrade behov och förväntningar på oss och vår förmåga. Oavsett om det gäller ofred, ekonomisk instabilitet, eller andra förändringar, måste vi som organisation vara flexibla och robusta för att fortsätta vara en pålitlig resurs. Att säkerställa vår beredskap och förmåga även under utmanande omständigheter, är något vi prioriterar högt.