Kristina Rundbäck antog i januari 2022 rollen som VP HR på Volvo Penta, Business unit marine. Här får hon vara del av en verksamhet där ny teknik står i fokus och hon får jobba tillsammans med 19 marknader globalt. Tillsammans utvecklar, tillverkar och underhåller de motorer och tjänster som underlättar tillvaron för båtägaren och som avlastar trycket på miljön.
Vi är på en jättespännande resa som bolag och att vara ingenjör har aldrig varit så intressant som nu när vi går från förbränningsmotorer till nya teknologier och nya tjänster.
Volvo Penta är leverantör av framdrivningssystem och tjänster för båtar avsedda för både för fritid och kommersiellt bruk. En av de tjänster vi levererar är något som heter assisted docking. Alla som varit ute på havet vet att lägga till kan vara riktigt krångligt, speciellt under hårdare väder, men med assisted docking har man full kontroll och kan så gott som fickparkera med sin båt. Vi är på en utvecklingsresa där vi med kunden i fokus utvecklar våra tjänster och produkter. De framdrivningssystem som vi har är best in class när det gäller kvalitet och bränsleeffektivitet. En av våra stora innovationer är IPS som har 30% bättre verkningsgrad jämfört med inboard axelsystem. Det beror på att propellrarna sitter monterade vinkelrätt mot vattenytan, är dubbla motroterande propellrar (duoprop) samt är dragande istället för tryckande. Det ger både bättre manöverabilitet och är bränsleeffektivare.
Jag började som VP HR den 1 januari 2022 och är ansvarig för hur vi ska driva people & culture frågor globalt inom marinsegmentet. Jag sätter strategi globalt och har superkompetenta kollegor inom business unit marine. Själva arbetet sker ute i länderna och jag jobbar tillsammans med mina HR-kollegor ute på marknaderna. Volvo Penta levererar inte direkt till kund utan till OEM eller dealers som i sin tur säljer eller installerar våra framdrivningssystem. Min uppgift handlar i stort om att få mina HR-kollegor ute i världen att gå mot samma mål och ta beslut som går i linje med Volvo Pentas strategi. Vi finns på 19 marknader och mitt arbete sker ute i dessa. Vi är 70 anställda i Sverige och knappt 250 personer globalt inom business unit marine.
Jag började min karriär inom en omställningsorganisation som förut hette Antenn Consulting och som senare blev en del av Randstad. Jag var från början en del av affären och utvecklades därefter mot HR. Jag är otroligt nyfiken på hur man kan göra saker bättre! Jag var där i dryga fem år i olika roller och tycker att det gav mig väldigt mycket som jag fortfarande bär med mig. Jag var på Penta mellan 2012 och 2017 och därefter på Volvo Construction Equipment i en stor organisation på 14 000 personer som var en fantastisk arbetsplats med otroliga kollegor och ett otroligt framåtdriv. Jag valde att gå tillbaka till Penta för att få helhetsbilden man får i en mindre organisation och den spännande resan vi har framför oss.
Under 2023 fokuserar vi ännu mer på våra kunder och på våra anställda. Vi kommer även fortsätta att jobba med stora teknikområden såsom automation, connectivity och electromobility. Utöver ny cool teknik så vill vi förstås attrahera rätt kompetens. De personer vi vill anställa idag har helt nya krav på sin arbetsgivare och på Penta jobbar vi tydligt med vad vi kallar för våra fyra C:n. Det första är “Culture”, som handlar om den kultur vi vill ha internt. Vi jobbar med hur vi ska bete oss mot varandra och hur vi ska få ut det bästa av varje människa. Vi jobbar även med “Competence” där vi vill få med alla medarbetare i kompetensskiftet och med “Change”, där vi fokuserar på framgångsrikt förändringsarbete med människan i fokus. Det fjärde C:t är “Care” som handlar om hur vi är en god arbetsgivare. Vi gör årliga medarbetarundersökningar och kommer ut väldigt bra ur dessa, då vi har en otrolig plattform för att lyckas med att få våra medarbetare att må bra och växa.