Gränserna mellan offentlig och privat sektor blir alltmer flytande. Men hur skiljer sig egentligen synen när det gäller utveckling, innovation och regelverk? Och hur kan vi dra nytta av det bästa från två världar för att stärka både organisationer och samhället i stort?
Att navigera mellan den offentliga och privata sektorn har präglat hela min karriär. Idag är jag HR-chef på Hallands sjukhus, men min professionella resa har gett mig insikter som sträcker inom många olika branscher. Jag har sett hur olika organisationer arbetar med utveckling, innovation och styrning – och hur synen på dessa områden förändras beroende på om verksamheten drivs av samhällsuppdrag eller marknadskonkurrens.
Det finns en unik styrka i att arbeta inom offentlig verksamhet. Samhällsnyttan genomsyrar allt vi gör och präglar människorna som arbetar här. Jag har mött otroligt kompetenta och välutbildade kollegor på alla nivåer, med djup kunskap inom sina respektive professioner. Den drivkraft som finns här handlar inte om vinstmaximering, utan om att skapa bästa möjliga förutsättningar för vård, omsorg och andra samhällsfunktioner. Det finns en välvilja i offentlig sektor som genomsyrar kulturen – ett genuint engagemang för att göra skillnad.
I privat sektor ser jag en annan typ av drivkraft. Innovation sker snabbare, och ekonomiska faktorer är en starkt styrande kraft. Det kan leda till effektivitet och nytänkande, men det finns också en risk att affärer och vinstintresse tar över och att människan ibland kommer i kläm.
En välfungerande verksamhet formas av dess kultur, och den spelar en central roll för långsiktig hållbarhet. Ledarskap handlar inte bara om att styra – det handlar om att inspirera, engagera och skapa en miljö där människor vill bidra och utvecklas.
Ledarskap och styrning skiljer sig åt mellan de två världarna. Inom offentlig verksamhet styrs vi av regler, budgetramar och långsiktig planering. Processerna tar ofta längre tid eftersom beslut behöver förankras och säkerställas. I privat sektor är beslutsvägarna kortare, resurser kan omfördelas snabbare och organisationer har större frihet att investera i utveckling och innovation utifrån marknadens behov.
En av de största skillnaderna handlar om regelefterlevnad. Offentlig sektor har omfattande lagkrav som styr verksamheten i detalj, vilket skapar stabilitet men kan begränsa flexibilitet. I privat sektor finns också regelverk, men de är mer anpassningsbara utifrån affärsmässiga behov.
Jag tror att det finns stor nytta i att röra sig mellan de två världarna. Att arbeta i både offentlig och privat sektor ger bredd i kunskapen och en djupare förståelse för hur olika organisationer fungerar. Genom att ta med oss lärdomar från båda håll kan vi skapa bättre balans mellan långsiktig samhällsnytta och effektiv verksamhetsstyrning. Men oavsett sektor är det alltid kultur, ledarskap och långsiktig utveckling som avgör om en organisation lyckas behålla kompetenta medarbetare och skapa en hållbar framtid.
Att röra sig mellan privat och offentlig sektor ger ofta en möjlighet till ett bredare och djupare perspektiv på komplexa frågeställningar. De flesta som jag möter blir positivt överraskade och ser fler likheter än skillnader och att det finns ett kunskapsutbyte som är till gagn för varandra. Skillnaderna är ofta mindre än vad den allmänna uppfattningen antyder. Inom offentlig sektor är beslutsprocesserna ofta längre, men också nästan alltid mer välförankrade – vilket skapar en starkare kraft vid implementering av förändring.
Nyfikenheten till att byta sektor ökar för varje år. Offentlighetsprincipen upplevs ibland som en tröskel, men intresset för samhällsnytta och att bidra till ett ”högre syfte” är en allt starkare drivkraft för många. Får du frågan om att byta sektor tycker jag definitivt att du ska ge det en chans. Prata även med rekryteraren som kan ge en uppriktig bild av både möjligheter och utmaningar.
Samarbeten pågår allt intensivare. Exempelvis sker samarbeten inom sjukvården, där Västra Götalandsregionen samarbetar med Volvo Cars för att förbättra logistikflöden. Vi ser även samarbeten inom innovation, där inkubatorer och forskningsmiljöer så som GoCo Health Innovation City, Chalmers och näringslivet spelar en avgörande roll. Mycket av detta arbete sker i det dolda och det är synd att det finns få goda exempel att läsa om.