Evy och Maria på Sjöräddningssällskapet – nytt jobb vid 62!

    En kall dag i december träffar Maquire Evy Jonsson och Maria Vallin på Sjöräddningssällskapet över teams, för att prata om hur det är att söka nytt jobb efter 60 och om hur man gör sig själv anställningsbar. Evy började under hösten sin nya tjänst som Insamlingsledare bara några veckor innan Maria klev in som ansvarig för verksamhetsnära HR. Tillsammans vill de inspirera och motivera andra till att våga söka spännande jobb helt oavsett ålder!

    Ni har båda fått nytt jobb vid 62 års ålder, vad tror ni generellt att det kan finnas för rädslor när det kommer till att söka jobb som lite äldre?

    Många arbetsgivare och rekryterare räknar nog baklänges från 65 för att försöka förstå hur många år det är kvar till pension innan de tar in en lite äldre kandidat i processen. Det ska förstås sägas att många i vår ålder inte ens kommer till en första intervju trots gedigen erfarenhet och driv, enbart på grund av åldern. Vi fick båda nytt jobb på Sjöräddningssällskapet vid 62 års ålder och planerar absolut att jobba i betydligt mer än 3 år till! Vi sökte oss båda aktivt till Sjöräddningssällskapet just på grund av organisationens fina värdegrund och sunda värderingar. “Innan jag skulle gå på intervju för rollen sa mina barn till mig att jag nog ska säga att jag snart fyller 62 år men att jag har riktigt mycket energi och att jag tycker om att lära nytt. Det kändes bra att verkligen lyfta fram det”, berättar Maria. Evy berättar vidare att hon själv rekryterat mycket tidigare och då upplevt att det känts tryggt att anställa personer som redan bevisat sin kompetens och har en trygghet i sig själva.

    En av de saker jag uppskattade mest när jag kom hit till Sjöräddningssällskapet var faktiskt att det inte lades någon vikt vid ålder alls. Vår VD tittar bara på kompetens och det är många inom bolaget som är över 50.

    Eyv Jonsson

    INSAMLINGSLEDARE

    Vad vill ni ge för tips och råd till personer som kanske känner sig “för gamla” men som är sugna på att göra något nytt?

    Det handlar nog mycket om att just göra sig själv anställningsbar genom att visa rätt attityd och sända ut bra signaler. Maria fortsätter med att berätta om att hennes pappa fick sin sista anställning som 67-åring och att han varit ett gott föredöme för att aldrig tänka på sig själv som “för gammal”. Det är viktigt att fundera över vilken typ av företag man vill jobba i först och främst, vi ser det som att man kan gå in med två olika mindset egentligen. Antingen går man in som en form av senior advisor i ett ungt företag där man liksom tankar av kunskap och agerar trygg och stabil punkt. Alternativt kan man bli del av en organisation där man kommer in på lika villkor och har chans att själv lära sig och utvecklas, så som vi kan i den erfarna verksamhet som Sjöräddningssällskapet faktiskt är. Det handlar mycket om att tro på sin egen kompetens och lyfta fram den. Vi som varit med några år kommer in med mycket kompetens, trygghet och nyfikenhet för att lära oss!

    Jag var på en lunch tillsammans med 60 andra kvinnor nyligen och där fick alla som ville berätta om vad de tycker är utmanande just nu. Det var flera som uttryckte en önskan om att hitta en ny arbetsplats och jag kände att jag behövde dela min historia. Jag reste på mig och berättade att jag nyss fått nytt jobb 62 år gammal. Jag fick stående applåder och hoppas på att jag inspirerade någon att våga ta klivet!

    Maria Vallin

    VERKSAMHETSNÄRA HR

    Hur ser ni på rekryteringsföretagens ansvar när det kommer till ålderism?

    Som vi nämnt tidigare handlar mycket om att göra sig själv anställningsbar och det gör man genom att visa rätt attityd och lyfta fram sina erfarenheter. Dock ligger minst lika stort ansvar på rekryterare när det gäller att våga ta in kandidater som kommit över en viss ålder i sina processer och verkligen värdera erfarenhet och kunskap. Det handlar i slutändan om att vara fördomsfri och fokusera på rätt sak. På Sjöräddningssällskapet är vi många som passerat 50 och det finns därför förstås oerhört mycket kompetens och trygga människor här.

    Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation där eldsjälar engagerar sig varje dag för att rädda liv. Hur engagerar och motiverar man personer till att arbeta utan ekonomisk ersättning?

    Evy, som tidigare arbetat inom organisationen Världens Barn, berättar att det speciella med att arbeta med frivilliga är att det inte går att bestämma över vad någon ska göra. Att leda personer som inte får någon ekonomisk ersättning handlar mycket om att jobba med människors egna drivkrafter och erbjuda dem att göra något som känns bra för dem. Inom Sjöräddningssällskapet är 48 personer anställda och 2300 arbetar volontärt och vi är allihop mycket stolta över att vara del av den här organisationen. En del motiveras nog av att vara med i ett sammanhang, andra av att göra en god gärning och en grupp av att helt enkelt få vara ute på havet!

    logo

    Maquire Göteborg

    Mässans gata 18 (vån 8)
    412 51 Göteborg

    +46 10 330 08 44
    kontakt@maquire.se

    Maquire Stockholm

    Klarabergsviadukten 70
    107 24 Stockholm

    +46 10 330 08 44
    kontakt@maquire.se

    Kontakta oss

    Våra konsulter

    Följ oss

    facebookinstagramlinkedin