Åmåls kulturchef Sara Vogel-Rödin – om att främja kulturlivet och förvalta kulturarvet under pandemin

    Sara Vogel-Rödin har sedan hösten 2020 rollen som Kulturchef i Åmåls kommun. Att arbeta med kulturfrågor mitt i en pandemi är självklart inte alldeles lätt men i Åmål är det trots detta många spännande projekt på gång just nu i syfte att främja kulturlivet och förvalta kulturarvet i området.

    Nu har du varit på Åmåls kommun i ungefär 9 månader. Vad har du hunnit utveckla eller förverkliga hittills?

    Under de månader som gått sedan jag kom till Åmåls kommun har jag jobbat mycket med ekonomi och med att få budgeten i balans. Kulturbudgetar är inte alltid så stora och vi har behövt göra åtgärder av olika slag utifrån uppdraget att spara in ungefär 1,5 miljoner kronor. Självklart har dessa första 9 månader även handlat mycket om att lära känna verksamheten och personalen.

    En målsättning är att utveckla kulturområdet inom Åmål. Vad lägger ni mest fokus på just nu för att nå det målet?

    Något som vi har börjat titta på är vilket ansvar en liten kommun ska ta för det lokala kulturarvet. Ansvaret idag ligger framförallt på föreningslivet men eftersom de har det väldigt tufft så måste vi ha en plan och ta ett grepp på det framöver. Till hösten ska vi påbörja arbetet med en ny kulturstrategi och kulturplan, och vi ser ju att bibliotek- och kulturskoleverksamhet redan ligger i framkant här hos oss, det är däremot det som vi kallar för allmänkultur som vi behöver lägga vårt fokus på.

    Om du vågar blicka framåt, vad vill Åmåls kommun satsa på för kulturevenemang efter Corona?

    Vi vill vara med och skapa mötesplatser för människor igen! Som exempel har vi till hösten två fina samarbeten med Västra Götalandsregionen dels kopplat till slöjd och musik och dels så tar vi emot en författare från Danmark som kommer ha sin arbetsplats här i Åmål under en månad. Vi genomför inga egna större evenemang inom vår enhet men vi stöttar däremot kulturföreningar så att de kan fortsätta med sina. Vi längtar efter att biblioteket kan börja med sin utåtriktade verksamhet igen med bokcirklar, föreläsningsserier och stickkaféer mm och att Kulturskolan kan återgå till vanlig undervisning samt börja bjuda in till konserter och andra upptåg. Ett annat spännande projekt vi har igång just nu är ett partnerskap med en kommun i Sydafrika där vi tillsammans försöker nå ut till unga kvinnor genom kulturen.

    Är det något annat du vill lyfta fram?

    Något jag verkligen är stolt över är att vi lyckats rädda biografen här i Åmål! Ett tag lutade det åt att den skulle behöva läggas ner, men på kort tid lyckades vi sätta ihop en förening som nu har i uppdrag att driva biografen. Till hösten har restriktionerna förhoppningsvis lättat och de kan dra igång biografverksamheten igen. En annan spännande sak att lyfta fram är att vi i ett Leaderprojekt arbetar för att ta tillvara det intresse och den möjlighet som uppkommit genom utgrävningar, som resulterat i att man nu skriver om Sveriges kyrkohistoria. Man har hittat en stor tegelkatedral från tidigt 12-hundratal som är den första i sitt slag! Hittills har det inte skrivits mycket om Dalsland i historieböckerna men detta kommer att ändra på det. Slutligen har vi ett projekt på gång tillsammans med Vänersborgs och Trollhättans kommuner som handlar om att sätta ljuset på de kommunala konsthallarna och de lokala professionella konstnärerna. Vi bjuder in dem till att använda konsthallarna som sina ateljéer under en månad.

    logo

    Maquire Göteborg

    Mässans gata 18 (vån 8)
    412 51 Göteborg

    +46 10 330 08 44
    kontakt@maquire.se

    Maquire Stockholm

    Klarabergsviadukten 70
    107 24 Stockholm

    +46 10 330 08 44
    kontakt@maquire.se

    Kontakta oss

    Våra konsulter

    Följ oss

    facebookinstagramlinkedin